6 ultieme tips om uw zwembad robot een langer leven te geven

(Foutief) Gebruik en onderhoud van uw zwembad robot

Het onderhoud van uw zwembad, privé of publiek is geen makkelijke klus. Een goede bodemreiniger is hierbij cruciaal en bijgevolg dus ook het onderhoud van uw bodemreiniger. Meer dan 50% van de defecten of problemen met bodemreinigers is te wijten aan slecht onderhoud of foutief gebruik. Daarom geven wij jullie graag enkele tips mee om de levensduur en prestatie van uw bodemreiniger te bevorderen.

Wij nemen als voorbeeld de wave 100 bodemreiniger van Maytronics. Dit toestel wordt het vaakst gebruikt bij openbare zwembaden van 25m. Het is een compact toestel met goede prestaties en met een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding.

Onze 6 ultieme tips voor uw zwembad robot:

De belangrijkste regel staat uiteraard op nummer 1. Zorg ervoor dat het toestel nooit kan droog draaien. Dit wil zeggen dat het van cruciaal belang is dat het toestel pas wordt ingeschakeld wanneer het volledig onder water is en op de bodem rust.

Het minst leuke werk aan bodemreinigers is het verwijderen van haren, rekkers, kauwgom en andere prullen. Een groot misstand is dat gebruikers er van uit gaan dat bodemreinigers “dit maar moeten kunnen”. Helaas is dit niet het geval en is het dus zeer belangrijk dat deze zaken na elk gebruik moeten worden verwijderd. Na elk gebruik! De belangrijkste onderdelen zijn aangeduid op onderstaande foto:

Dolphin Wave 100 Maytronics, zwembad robot, bodemreiniger

De filterzak is het onderdeel van de bodemreiniger waar u waarschijnlijk het meeste werk aan heeft. Ook hier is het belangrijk dat deze na elk gebruik goed wordt uitgespoeld. Steek de filterzak af en toe (om de 2-3 dagen) zeker eens in de wasmachine. Een vaak terugkerend probleem is dat de filterzak té lang wordt gebruikt. Als deze begint te pluizen, grauw wordt of dagelijks wordt gebruikt. Zorg er dan voor dat je deze om de 6 maanden vernieuwt. Er bestaan trouwens verschillende soorten filterzakken voor de Dolphin series van Maytronic. Wordt het toestel gebruikt vlak na een grondig onderhoud, (her)opening of werken in het zwembad? Vaal ligt er dan veel zand/vuil op de bodem. Gebruik in dat geval een paar keer wegwerp filterzakken. Zo zorg je ervoor dat de herbruikbare zakken niet te snel aan vernieuwing toe zijn.

Gebruik de trolley! Als leverancier voor openbare zwembaden komen wij bij bezoeken vaak bodemreinigers tegen die op de rand van het zwembad staan. Hierdoor drogen de zachte (mousse) rollers uit en verharden ze in een ovale of ingedeukte vorm. Dit zorgt nadien voor problemen voor de bodemreiniger wanneer deze op hellingen of op zijwanden rijdt.

Over het gebruik van de trolley kunnen we makkelijk doorgaan naar andere specifieke opslagmethoden. Het oprollen van de kabel met swivel kan eveneens een lastige klus zijn indien dit niet elke keer correct wordt gedaan. Bespaar uzelf veel last achteraf en doe dit elke keer correct. Toegegeven, ook op de juiste manier is dit niet altijd even handig. Zorg dat de kabel steeds mooi opgerold zit op de trolley. Probeer rekening te houden bij het oprollen met cirkels met diameter van 70cm-100cm. De kabels worden vaak te kort en te strak opgerold waardoor er te veel spanning op komt. Dit resulteert na een tijdje in scheuren, vooral bij het verbindingspunt aan de bodemreiniger zelf. Let er ook op dat de aansluiting aan de controller (het witte bakje) steeds ontkoppeld is. Hiermee vermijdt u dat de aansluiting afbreekt bij niet gebruik.

Eveneens de stroom kabel vereist ongeveer dezelfde methoden. Zorg ervoor dat de kabel niet te strak wordt opgedraaid. Let er daarnaast op dat de besturingsmodule steeds op de trolley zit op voldoende afstand van de waterrand.

Dolphin Wave 100 Maytronics, Zwembad robot, bodemreiniger


6 ultieme tips om uw zwembad robot een langer leven te geven

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x